2015-01-22 14:43:14• hírek • Szatmár.ro

Szatmári iskolák is csatlakoztak a nemzeti szavaláshoz

Szatmár megyei diákok is együtt szavalták több ezer társukkal a Himnuszt és a Szózatot.

Az idén 26. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápoljuk és továbbadjuk kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.

Az évfordulón egy új, nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés indult el, Együtt szaval a nemzet címmel. Ehhez pedig Szatmárnémetiből a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Hám János Római Katolkikus Teológiai Líceum is csatlakozott.

Az akció lényege az volt, hogy a nemzeti összetartozás jegyében a világ számos pontján élő és tanuló magyar diákok együtt szavalják a Himnusz első versszakát, illetve a Szózat teljes egészét Jordán Tamás, a magyar nemzet színészének a vezényletével.

Az akció központja Magyarországon, az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban volt, ahol ötszáz diák szavalt. A többi résztvevő iskolához internetes kapcsolaton keresztül jutott el a kép és a hang, így vezényelhette és hangolhatta össze a megannyi országban élő magyar diák szavalatát a színész.

A Szatmár.ro a Református Gimnázium meghívására részt vett a díszteremben megtartott szavaláson. Minden iskolában videó készült a diákokról, amelyet az akciót lebonyolító pedagógusok egy internetes oldalra fognak feltölteni.

Közös szavalat a Református Gimnáziumban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: